keskiviikko 19. lokakuuta 2011

My 90-day challenge part 1!

Minun haasteeni seuraavalle 90 päivälle on: Laihduta siinä ajassa 13 kiloa!

Esipuhe

Olen jo hetken halunnut alkaa pitää omaa sarjaa youtubessa. Olemme kavereiden kanssa miettineet, ja totuus tulkoon julki, puoliksi toteutettukin joitain pähkähulluja suunnitelmiamme. Nyt toisaalta samalla kun olen ollut vailla hyvää kohdetta sarjalleni, olen paininut, myös toisen ongelman kanssa. Olen jälleen alkanut keräämään ylipainoa tahtomani ihannepainoni päälle, ja haluan siitä eroon. Tätä aivan normaalia syömisongelmaisen jojoilua minulla siis - taitaa olla kausiluonteista, kun ei malta olla pysymättä erossa niistä herkuista jahka ihannenpainoon kiinni on päästy.. Tässäpä nyt oiva tilaisuus inspiraation iskiessä yhdistää nämä kaksi hinkua yhdeksi ja tästä alkaakin oma tieni kohti lukemattomien muiden nettiblogaajien kohtaloita eli Suomeksi kaiutonta älämölöä eetterissä ja ehkä kolmen kuukausilukijan yleisö! :) No kaikkea voi käydä, mutta ennenkaikkea pidän tämän itselleni pienenä itseasetetun kurinalaisuuden hihnana.



Oma haasteeni

Suunnitelma on selkeä, mutta sille on asetettava mielekkyyden vuoksi joitain lyhyemmän välin etappeja, joita voin sitten raportoida. Olen tavoittelemassa jotain minkä olen tehnyt jo aikaisemmin, mutta huonoilla elämänvalinnoilla ravinnon suhteen olen onnistunut tuhomaan saavutuksistani noin kaksi kolmasosaa. Minkäs herkkusuu itselleen voi? No kaiken tietysti ja tässäpä minun lusikkani siis padassa.

Olen yrittänyt hahmottaa mikä olisi paras taajuus niin mielenkiinnon ylläpitämisen, että spämmäyksen välillä. Totesin, että kaksi pientä, sekä yksi isompi päivitys per viikko vois olla ainakin itselle sopiva.pienemmät päivitykset käyn läpi lähinnä tekstimuodossa sisältäen fiiliksiä, punnitsemisia jne. Videopätkä sisältää koosteen viikosta ja videoesityksenä kehityksen ja kerran vielä niitä fiiliksiä. Hitsi nyt tuli sellanen olo, että tähän perään pitäisi tulla Nelosen mainos, jossa on kanavasurffailun ääntä ja perään teksti: Nelonen, jotain ihan muuta. :) Akttiiviharakoille on sitten vielä twitteri johon tulee milloin mitäkin ja vähän aiheen vierestä. Voitte seurata twiittauksiani suoraan blogisivun reunasta tai "seuraamalla" minua suoraan nimimerkillä bq82. Blogaamiselle päivityspäivät löin juuri lukkoon ja ne ovat maanantai, keskiviikko, sekä perjantai. Teen vielä sivun oikeaan reunaan kuukausinäkymän johon merkkaan strategisia mittoja mittauspäiville. Samoin näkyville tulee painonpudotus- sekä vyötärönympärys -käyrät.



Haaste muille

Onko sinulla mielessäsi jotain mitä et ole saanut aikaan, mutta se olisi vain sinusta itsestä kiinni toteuttaa? Jos näin on miksi et ryhtyisi kimpassa mukaan? Haasteesi olisi omasi, joten kasvata, vaikka kynsiä! :) Ota vaikka jotain mitä et vielä oikein osaa, mutta haluaisit. Lähde parantamaan sitä pikkuhiljaa ja pidä raporttia viikon välein. Kerro muillekin miten etenet! Mikäli olet kuin minä ja haluat laihduttaa suosittelen tekemään sen itsellesi luontaisella ja vähintäänkin turvallisella tavalla. Käyttämäni metodit poikkeavat jokseenkin THL:n nykyisestä käsitteestä terveellisestä ruokavaliosta, enkä aio tämän haasteen aikana paneutua sen tarkemmin yksityiskohtiin miksi tai miten kuurini toimii. Aloittaessasi mitä tahansa haasteellista on terveen järjen käyttö sallittua. Laihdutuksessakaan ei ole mitään ihmekeinoja tai oikoreittejä, vaikka jotkin tavat ovatkin toisia tehokkaampia. Lisätietoa karppauksesta sekä karppaajista löytyy osoitteesta http://www.karppaus.info . Suosittelen vahvasti lukemaan karppauksesta, mikäli haasteen aikana ruokavalioon ja sen tuomaan vaihtoehtoiseen ruokakulttuuriin haluaa paneutua. Pintaraapaisuna pähkinänkuoressa karppaus on hyvin pitkälle sama asia kuin Atkinssin dieetti, eli perustuu vähähiilihydraattiseen ruokavalioon, jossa energia saadaan pääosin terveellisistä rasvoista (voi, oliiviöljy) ja proteiinista (liha, kala, kana), vihanneksia unohtamatta! Tähän ruokavalioon siis ei mahdu juurikaan viljaa (pastaa), perunaa, riisiä. Tästä syystä joillekin se voi olla karkaiseva kokemus olla ilman leipää (olen yksi heistä). Toinen heikkouteni on maidon litkiminen mikä saa loppua.



Aikataulutukseni

Näin järkeilyn ja oman jääkaappini organisoinnin vuoksi aloitan karppauksen maanantaina 24.10.2011 aamupalasta lähtien. Ei sillä, että siihen asti tarvitsisi possutella erityisen paljon, mutta kun jääkaapissa on kaikenlaisia alakarppaukseen soveltumattomia raaka-aineita, jotka syön pois uusien ruokien alta. Ei sovi heittää hukkaan pelkän päähänpiston takia. Mikäli saan aikaiseksi käyn lääkärintarkistuksessa mittaamassa veriarvoni mahdollisimman alkuvaiheessa. Tällähetkellä olen siis täysi sekasyöjä syön mitä milloinkin ja vaikka pääosin monet ruoat ovat tosi terveellisiä (kanasalaattia, lohisalaattia, jne) tulee vedettyä kaiken maailman pannarit, suklaavanukkaat, karkkipussit, pizzat yms. herkuttelusetit, että kehosta voi tuntua taas kovin hassulta aloittaa. Kellonajat päivityksilleni koitan hoitaa kello 20:00, jolloin minulla on hyvin aikaa koulun jälkeen rauhoittua ja tehdä videot yms. Perjantaisin poikkeukset, siitä syystä, että saatan joutua olemaan töissä kello 20:00 saakka, tuotan päivitykset kello 22:00 huolimatta työajoista.'

Ensimmäiset kaksi viikkoa suoritan ns. induktiovaiheen, jolla isken kehoni ketoosiin. Tämän kahden viikon aikana syön n. tai alle 20g hiilihydraattia päivässä. Vrt, että Terveyden ja Hyvinvointilaitoksen suosittelemassa ns. Virallisterveellisessä ruokavaliossa suositellaan noin 200-300g hiilihydraattia päivässä (antamani luvut suuntaa antavia). Tämän kahden viikon induktion jälkeen siirryn vähän korkeammalle hiilihydraatinsaannille siihen noin 40g per päiväannos. Huomaa, että yksi siivu Vaasan ruisleipää sisältää paketin mukaan noin 14g hiilihydraattia. Kaikkea hiilihydraattia en tosin laske tähän "sallittuun" määrään. Mm. vihanneksista ja tummista kasviksista saamani hiilihydraatit jätän huomioimatta kokonaismäärässä, ja syönkin niitä paljon kaiken muun ohella.



Fiilikset

Ei se mitään anna jollei siltä pyydä... Ei kun miten se meni ;). Niin tässä kärvistellään vielä viikonlopun yli. Saanpahan hyvää aikaa mainostaa hankettani muille ja toivottavasti saan hyvän hengen aikaan. Todellakin, jos joku haluaa yrittää samaa ja on edes yhtään perehtynyt etukäteen ko. ruokavalioon saa hypätä kimppaan mukaan ja voimme toisiamme tsempata. Karppaus laihdutuskeinona sopii erityisen hyvin heille joilla on hyvin paljon ylipainoa, mutta myös meille jotka ovat vain vähän ylipainoisia. Mikä parasta, tämän ruokavalion aikana ei lasketa kaloreita. Ts. saa syödä tiettyjä ruokia ihan niin paljon kuin napa pyytää ja mieli sietää (maalaisjärki taas mukana pelissä tietysti, ei kannata ruveta vetää kahta paketillista voita napaan jälkruoaksi vain koska teki mieli).



Loppusanat

Piditkö asiaa huomionarvoisena? Miksi et jakaisi linkkiä esimerkiksi facebookissa tai twitterissä? Arvostaisin kovasti, jos viitsit asiasta älähtää, joku kuitenkin saattaa haluta seurata ja lähteä mukaan tekemään omaa haastetta joku muu seurana! Voimme sitten yhdessä pitää kirjaa! Osoite jonka voisi linkata on: http://baqu82.blogspot.com .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti